O nama

70 GODINA TRADICIJE I KVALITETA


Žitosrem, sa sedištem u Inđiji osnovan je 1956. godine kao preduzeće u društvenoj svojini.
Od 2002. godine kroz proces privatizacije postaje akcionarsko društvo sa 100% učešća akcijskog kapitala. Od 2021. godine Zitosrem menja pravnu formu i postaje društvo sa ograničenom odgovornošću gde su vlasnici većinskog kapitala zaposleni u Žitosremu.
U osnovne delatnosti društva spadaju: proizvodnja mlinskih proizvoda, skladištenje i trgovina žitaricama, usluge iz domena skladištenja žitarica.

Zahvaljujući tradiciji i ogromnom iskustvu uspeli smo da obezbedimo vrhunski kvalitet proizvoda i usluga koje nudimo.
Kao nagradu za trud stekli smo poverenje velikog broja kupaca, kao i mnogobrojne medalje na sajmovima poljoprivrede.

Početkom 2009. godine od strane Evrocert-a i Quality Austria dodeljen nam je međunarodno priznat sertifikat po HACCP sistemu  i standardima ISO 22000 i FSSC 22000 za:

 • skladištenje žitarica
 • proizvodnju mlinskih proizvoda
 • proizvodnjU specijalnog integralnog brašna od celog zrna mlevenog na kamenu
 • hranu za Životinje (potpune i dopunske smeše za preživare i nepreŽivare)

Posedujemo 600 ha plodne obradive zemlje.

Cilj nam je da i dalje, očuvanjem kvaliteta postojeće proizvodnje kao i usvajanjem novih tehnologija, radimo i trajemo na Vaše i naše zadovoljstvo.

SKLADIŠTENJE ŽITARICA


Prijem i skladištenje žitarica jedna je od najvažnijih aktivnosti u „Žitosrem-u“.

Kvalitet pšenice i zdravstvena bezbednost značajni su ne samo za sopstvenu proizvodnju mlinskih proizvoda i hrane za životinje, već i za kupce svih naših proizvoda. To obezbeđujemo skladištenjem u kontrolisanim, optimalnim uslovima, uz sušenje po potrebi. Cilj nam je da prikupimo dovoljne količine najkvalitetnije pšenice i kukuruza, a zatim je, uz stručno znanje, prevedemo u niz tehnološki besprekornih oblika i proizvoda, na zadovoljstvo naših potrošača.

Saradnja i stalna edukacija dobavljača po pitanju sortimenta, tehnologije uzgoja pšenice, pruža mogućnost da značajno utičemo na kvalitet polazne sirovine.

Silosi

Ukupan kapacitet silosa za skladištenje je 50.000 tona.
Silosi su locirani u Inđiji i Novim Karlovcima, a otkup je organizovan na celoj teritoriji opštine ( na našim otkupnim mestima u Novim Karlovcima, Krčedinu, Novom Slankamenu, Surduku i Ljukovu) a i šire kroz mrežu partnerskih firmi.
Silosi poseduju dva usipna koša, dve kolske vage i svu neophodnu opremu za kontrolisano skladištenje.
Kroz konstantnu proveru kvaliteta uskladištene robe i monitoring stanja zrnene mase isključeni su rizici nastanka gubitaka pri skladištenju.
Kapacitet prijema je 3500 t/24h, a isporuke neznatno manji.

Sušara

Sušara za žitarice je nominalnog kapaciteta 32 t/h i u skolpu je silosa.
Omogućava sušenje velike količine žitarica u sezoni otkupa kako se ne bi stvarala uska grla na prijemu.
U kombinaciji sa siloskim aspiratetima najnovije generacije kao rezultat dobijamo čisto i suvo zrno, tako da se stvaraju svi preduslovi za duže čuvanje robe.

PROIZVODNJA BRAŠNA


Za naše brašno izdvajamo samo najbolju pšenicu iz našeg silosa, kontrolisanog, poznatog kvaliteta i prema njenim karakteristikama vodimo proces mlevenja pšenice.

GODINA ISKUSTVA

hektara plodne obradive zemlje

tona kapacitet silosa

MLIN


Mlin za pšenicu ima kapacitet 180 t/24h. Tehnološki postupak se odvija u okviru tri odelenja:

  • priprema pšenice za mlevenje (u mlinskoj čistioni se mlevna smeša podvrgava crnom čišćenju, kondicioniranju, belom čišćenju da samo zdravo i celo zrno ide na mlevenje, odležavanju)
  • mlevenje pšenice se odvija na deset valjnih stolica gde se odvijaju procesi višefaznog mlevenja zrna u čestice različitih veličina koje se seju na planskim sitima.

Ovde se odvijaju procesi razvrstavanja (pasažna brašna) uz konstantnu kontrolu procesa u sopstvenoj laboratoriji svakodnevno po smenama:

  • homogenizacija (spajanjem i mešanjem različitih pasažnih brašna formiraju se tipska brašna) pod nadzorom tehnologa i laboratorije
  • kontrolisana nabavka ambalaže za pakovanje
  • skladištenje i uvrećavanje uz paletiranje svih proizvoda prema zahtevima komercijale i kupaca
  • Omogućena je proizvodnja različitih vrsta brašna, kako standardnih tipskih TIP 400, TIP 500, TIP 850, tako i namenskih , konzumne krupice,krupice za testeninu,griza i integralna brašna mlevena na kamenu kao pšenično integralno, heljdino integralno, speltino integralno i ovseno integralno brašno
  • Sporedni proizvodi mlevenja su pšenične mekinje
  • Silos za brašno ima kapacitet 800 t.
  • Proizvodi se pakuju u različite ambalažne jedinice a moguća je i rinfuzna isporuka

Naše proizvode plasiramo kako na domaćem tržištu tako i izvozimo u zemlje u regionu i šire. Na tržištu, naših brašna ima kako u pekarama kao sirovina tako i u prodajnim lancima domacim i stranim.
Preporučujemo naše proizvode za proizvodnju različitih vrsta hleba, peciva, kolača…prema želji kupca, a pšenične mekinje koriste se kao sirovina za proizvodnju hrane za životinje.

LABORATORIJA


Žitosrem DOO raspolaže dobro opremljenom laboratorijom, koja se koristi za sopstvene potrebe. Kontrolišemo kvalitet svih ulaznih sirovina i materijala, proces proizvodnje kao i gotove proizvode. Rezultat ovih aktivnosti je konstantan, prepoznatljiv kvalitet naših proizvoda.
Po potrebi sarađujemo sa eksternim akreditovanim laboratorijama. Analize se vrše prema unapred planiranim aktivnostima ili prema zahtevima naših kupaca.

Procese pratimo pomoću HACCP standarda a naš FSMS tim odgvoran je za celokupnu proizvodnju u saradnji sa Evrocertom kao kontrolnom kućom već dugi niz godina.

TRGOVINA


Još jedna u nizu naših aktivnosti je i trgovina žitaricama na veliko kao i maloprodaja.
Konkurentske cene, stabilan kvalitet, fleksibilnost pri organizaciji posla i dugogodišnji zadovoljni klijenti naše su odlike ove značajne delatnosti.

Promet i trgovina žitaricama obavlja se planiranjem (ugovaranjem) količina i kvaliteta žita, pre početka proizvodnje, kao garancija razumevanja potreba naših klijenata.

USLUGE


Žitorsrem DOO vrši usluge sušenja, skladištenja, i pretovara žitarica pod kontrolisanim uslovima.

Takođe vršimo usluge nabavke repromaterijala kroz organizovanje proizvodnje prilagođene izboru sorti, hibrida i mineralnog đubriva svakom kooperantu uz najpovoljnije paritete.